zondag 7 augustus 2011

Verzet

Een groep van zo'n 500 behoudende rooms-katholieke priesters in Duitsland verzet zich tegen een onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen binnen de kerk, meldt het weekblad Der Spiegel.

In Duitsland begint een groot onderzoek naar misbruik in de kerk tussen 1945 en nu. De bisschoppen hebben beloofd de dossiers van alle 27 bisdommen aan de onderzoekscommissie te overhandigen.

De priesters vinden het onjuist dat de bisschoppen vertrouwelijke dossiers aan een niet-kerkelijk onderzoeksinstituut geven. Volgens hen is dat tegen de regels van de kerk en "juridisch zowel als menselijk hoogst bedenkelijk".
Ontkerkelijking

Uit cijfers van de Duitse Bisschoppenconferentie bleek vorige week dat er in 2010 ruim 180.000 katholieken zich hebben uitgeschreven.

De reden voor de plotselinge groei van de ontkerkelijking lijkt verband te houden met de misbruikschandalen binnen de Rooms-Katholieke Kerk.

Bron: nos.nl



Dit maal hebben de Duitsche priesters wel degelijk gewuƟt dat er iets niet geheel in de haak was. En nu beroepen ze zich op zelfbedachte regeltjes om alle vuiligheid vooral binnen de zieke enclave te houden.
Door niet te willen dat vertrouwelijke gegevens door een niet-kerkelijke onderzoeksinstituut worden bekeken, geven ze aan dat ze ergens rond de Middeleeuwen zijn blijven hangen.

En met name de frase "juridisch zowel als menselijk hoogst bedenkelijk" doet mij in de lach schieten. Het seksueel misbruik van jongetjes is mijns inziens "menselijk hoogst bedenkelijk", maar met zoveel verzet binnen de kerk vallen zulke handelingen waarschijnlijk wel binnen kader van het toelaatbare.

Natuurlijk heeft niet elke afgezant in een jurk binnen het katholieke geloof zich bezondigd aan kinderen. Tenminste, ik mag hopen van niet.

1 opmerking:

  1. Ik ga er ook niet van uit dat alle geestelijke leiders iets misdaan hebben maar de reactie van de RK-kerk is buiten alle proporties. En de beerput is los maar het is net of de stank nog erger wordt, net op het moment dat je denkt dat het dieptepunt al is bereikt.

    BeantwoordenVerwijderen