zaterdag 8 december 2012

Zalmforel

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bestaat de zalmfilet niet en om die reden mag die naam ook niet op een verpakking staan.

Bioloog Midas Dekkers noemt de zalmforel een sprookjesvis. Een vorm van oplichting.
Want de zalmforel is een opgepimpte variant van het visequivalent van de plofkip. Een ordinaire regenboogforel, gekweekt in vijvers, maar aan het voedsel is de stof astaxanthine toegevoegd.
Van nature haalt een zalm deze stof uit algen en schaaldieren die het eet. Daardoor kleurt het vlees van de vis roze. In kweekvijvers krijgt de vis deze stoffen van nature niet binnen, dus dan blijft het vlees grijs.

Gekweekte zalm krijgt de synthetische variant van astaxanthine binnen, gemaakt uit aardolie. Maar dit goedje wordt ook aan de regenboogfilet gevoerd. Met als resultaat dat het vlees van deze forel ook roze wordt.
Plak het woordje "zalm" er voor en je hebt een luxe lijkend stukje vis. Die overigens hetzelfde smaakt als de gewone forel, maar door de toevoeging "zalm" gewoon iets meer kost op de markt, in de super en bij de visboer.


Bron: KvW

2 opmerkingen:

  1. ALS DIT WAAR IS ZIJN VEEL VISHANDELAREN ONWETEND HIEROVER ,ECHTER DE VERKOOP PRIJS VAN HUN PRODUKT IS DAN ZEER IN HET GEDING.
    rEDEN ZE VERKOPEN EEN ANDERE VISSOORT DAN WAT ZEINKOPEN.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zoals gezegd bestat de vissoort niet volgens de NVWA, dus mag de forel ook niet onder die naam worden verkocht.
    En zoals nu blijkt mag de consument veel alerter zijn, want er wordt veel onzin voor te veel geld op de markt gebracht.

    BeantwoordenVerwijderen