woensdag 19 december 2012

Dit is het einde

Twee weken verlof, betekent niet automatisch twee weken thuis zitten kniezen. Welnee!
Op naar Frankrijk. Groeten uit Bucharach.







Dan nog even dit:

National Geographic-onderzoeker William Saturno ontdekte onlangs dat de Maya-kalender in 2012 niet afloopt, maar nog minstens 7.000 jaar doorgaat. Kunnen alle doemscenario’s de prullenbak in?


3 vragen aan Pancras Dijk, eindredacteur National Geographic Nederland

Wat heeft William Saturno ontdekt?
Deze archeoloog doet al jaren onderzoek naar de Maya’s in Guatemala. Tijdens opgravingen in Xultan stuitte hij onder een plak aarde op een huisje. Een van de muren stond vol met ingewikkelde berekeningen. Dit blijkt een kalender te zijn die laat zien dat de wereld nog minimaal 7.000 jaar doordraait.
Maar de Maya’s beweerden toch dat de wereld eind 2012 vergaat?
De Maya’s waren een bijzonder volk. Ze waren ontzettend goed in astronomie en hun kalenders waren vaak exacter dan onze huidige kalender. Ze hebben trouwens nooit beweerd dat de aarde zou vergaan. Wij denken graag in doemscenario’s en omdat hun kalender ophield, hebben wij dat ervan gemaakt. De kalenders van de Maya blijken echter gebaseerd op allerlei cycli.
Hoe werken die cycli dan precies?Vergelijk het met de kilometerstand van je auto. Op een gegeven moment bereik je de 999.999 kilometer, daarna springt hij weer op 0. Dat je het einde van je teller hebt bereikt, betekent nog niet het einde van je auto. Zo zit het ook met de Maya-kalender. Dat we nu aan het einde van zo’n cyclus zitten, wil niet zeggen dat daarna de wereld vergaat. Waarschijnlijk draait de aarde zelfs eindeloos rond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten