donderdag 16 juni 2011

Monsanto

Tot gisteravond had ik nog nooit van het bedrijf Monsanto gehoord. In het programma Levy van Gideon Levy bij de AVRO, zag ik iets dat in eerste instantie leek op een zoveelste samenzweringstheorie.
Een groot en machtig (dus natuurlijk een Amerikaans) bedrijf wil de macht steeds meer vergroten en dreigt de scepter te zwaaien over de voedselproductie van de wereld.

Een bedrijf dat begon met het maken van saccharine en daarmee door Coca Cola werd grootgemaakt, produceerde later het ontbladeringsmiddel Agent Orange en Roundup.
Naast het maken van chemische rommel, ontwikkelde het genetisch gemanipuleerde zaden, die tegen Roundup bestand zijn. De zogenaamde Roundup-Ready zaden zijn gepatenteerd en Monsanto gaat heel erg ver in het beschermen van dat patentrecht.

Ik citeer Wikipedia:
"Boeren mogen de zaden na een oogst niet hergebruiken, maar moeten nieuwe zaden kopen. Het kan gebeuren dat de Roundup-Ready zaden via de wind of uitwerpselen van vogels op het land van een nietsvermoedende boer terechtgekomen: als Monsanto erachter komt, heeft deze boer een probleem. Monsanto heeft een legertje onderzoekers die erachter proberen te komen of zijn rechten worden geschonden en boerderijen, zaadverkopers en coöperaties bezoeken. Boeren in Amerika noemen deze onderzoekers de 'zaadpolitie'. Boeren en anderen die de patentrechten zouden schenden, worden voor de rechtbank gesleept."

De waanzin gaat nog veel verder.
Ontbossing door het gevolg van het ontwikkelen van resistente soja, het ontwikkelen van een groeihormoon voor koeien (voor meer, maar kwalitatief slechte melk), de overname van vele zaadproducenten.
Naast mededingers die in de Amerikaanse regering zitten, heeft de Europese Unie inmiddels zo'n 80 lobbyisten van Monsanto in haar gelederen.

Naar aanleiding van Levy leverde een speurtochtje over het internet een paar zorgwekkende websites op. Natuurlijk zijn ze kritisch, want als je iets aan de kaak stelt heb je niets aan positieve, dus de waarheid enigszins verbloemende promotiepagina's.
Lees verontrustende dingen op: Wikipedia, anti Monsanto (klik vooral op de links links) en Greenpeace.

1 opmerking:

  1. Dat de wal het schip keert zien we in Duitsland en inmiddels ook in Frankrijk. Ze geven in eerste instantie anderen eerst nog de schuld maar uiteindelijk komt alle shit op één grote hoop.

    BeantwoordenVerwijderen