vrijdag 17 juni 2011

Bio-plastic

Vroeger mochten groentes en fruit naakt in het schap. Nu moet de paprika, kiwi of banaan een preuts plastic jasje aan. Koop je biologisch, dan is het plastic niet van olie, maar van plant.

Bio-afbreekbaar staat er op: afgebroken door de natuur, goed voor mens en dier. Maar er zit een luchtje aan. Want waar moet die rotzooi eigenlijk heen na gebruik? Gooien we het in de berm, bij het GFT of het oud papier? Of breekt het met hetzelfde gemak, nog steeds het beste af in de gewone afvalbak? De KvW knapt weer eens het vuile werk op en neemt bij de aftrap van het nieuwe seizoen biologisch afbreekbare troep onder de loep.


Dit was de intro van een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde, waarvan ik gisteren de herhaling op televisie zag.
Meteen zag ik de link met het item over Monsanto van Gideon Levy.

In Amerika wordt genetisch gemanipuleerde maïs verbouwd (dus Roundup-Ready) dat niet geschikt is voor consumptie. Daarvoor bevat het te veel gif.
Dat maïs wordt verwerkt tot composteerbaar plastic. Biologisch afbreekbaar is een veelgehoorde term, maar dat dekt de lading niet zeggen mensen die er verstand van hebben. Want uiteindelijk wordt alles (ook metaal) door de natuur afgebroken. Sommige stoffen hebben wat meer tijd nodig dan andere.

Dat composteerbare plastic wordt om allerlei producten gesmeten, terwijl dat helemaal niet nodig is. Voorverpakte tomaten, komkommers, paprika's. Waarom is dat en wie wil dat? En als het gemaakt is van een genetisch gemanipuleerde grondstof (aangelengd met een wazige katylisator om er een stevig product van te maken) willen we dat dan nog wel om ons voedsel hebben?

De grap gaat nog verder. Het plastic verteerd uiteindelijk dus wel, maar niet snel genoeg. Als je het in de GFT-bak stopt, wordt het in de composteerfabrieken uit de grote bult gefilterd. Ten eerste omdat het verpakkingsmateriaal te groot is om te verwerken, ten tweede omdat de Nederlandse composteerbedrijven (koploper in Europa) een composteercyclus van 10 weken hanteren. Heeft natuurlijk met het zo snel mogelijk en zo veel mogelijk geld willen verdienen te maken.

Helaas is cmposteerbaar plastic na 10 weken nog niet verteerd, waardoor het, net als plastic gemaakt van aardolie, uiteindelijk in de vuilverbrandingsovens terecht komt en bijdraagt aan de CO2-uitstoot.

Weer een leuk item om over na te denken.

2 opmerkingen:

  1. Leve de eigen tuin. Nou maar hopen dat de tuinman niet van plastic is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als de wereldleiders zo nog even doorgaan, dan krijgen we binnen een paar jaar een verbod op het telen van groenten in eigen tuin.

    BeantwoordenVerwijderen