dinsdag 22 april 2014

Haar in je brood

L-cysteïne wordt gewonnen uit veren en uit haar. Kook deze ingrediënten 24 uur lang in zoutzuur en er blijft in het kookvocht een kleurloos poeder over: l-cysteïne.

Uit haar (dus ook mensenhaar) wordt veel meer l-cysteïne gewonnen dan uit veren, dus haar is veel efficiënter dan veren en daarom veel goedkoper in gebruik. In China wordt haar uit kapperszaken verkocht aan fabrieken, die dat haar verwerken om bovengenoemde stof te verkrijgen.
China mag straffeloos dit product op de Europese markt brengen, maar de deuren blijven gesloten voor Europese pottenkijkers met camera's.

Is l-cysteïne nodig?
Nee, niet echt. Of beter nog: echt niet.
Het wordt gebruikt als verbeteraar, met name in brood. Het deeg wordt er soepeler van en dus beter te verwerken. Het schijnt zelfs dat de consument deze kwaliteit eist.
Zegt de baas van een grote broodbakfabriek.

Maar voor de camera van Keuringsdienst van Waarde erkende deze meneer dat brood zonder l-cysteïne echt naar brood smaakt en dat het zelfs beter weg te krijgen is na het kauwen. Maar deze kwaliteit komt men niet meer in de winkels tegen, omdat de productverbeteraar door bijna iedereen aan het deeg wordt toegevoegd.


1 opmerking:

  1. Verdwaasd lees ik dit bericht.
    Mij vorige kapper bewaarde in een grote kartonnen doos alle afgeknipte haren.
    Pruiken werden van deze haren gemaakt.
    Maar brood?
    Vreselijk vies en smerig!

    Verbaasde groet,

    BeantwoordenVerwijderen