vrijdag 30 maart 2012

Leercurve

Leercurve of, zoals het tegenwoordig op z'n Engels hoort, learning curve.
Wiki zegt: "Een leercurve is een curve die uitzet hoe goed je een bepaald onderwerp kent, ten opzichte van de hoeveelheid studietijd die je erin stopt. Leercurves worden veel in de cognitieve psychologie gebruikt om weer te geven hoe mensen stof leren, maar ook in veel andere vakgebieden, zoals kunstmatige intelligentie, om een representatie te maken van het leerproces van neurale netwerken. In de praktijk kan het gebruik van leercurves binnen bedrijven nuttig zijn in verband met scholing en productiviteit van werknemers."

De semi-hoge heren rondom mijn werkplek gebruiken het woord te pas en te onpas in combinatie met tablets en iPads.
Waar vroeger een stiekeme Playboy voor verrukking kon zorgen bij deze mannen (want het zijn vooral mannen die kirren en juichen bij gadgets), daar zorgen een platte plaat met bewegende beeldjes nu voor strakke plassertjes.

Een toegevoegde kreet op de werkvloer is het woord "steile". Dus je hebt ook nog een steile leercurve. Klinkt interessant.
Volgens Wiki kan het twee dingen betekenen: in weinig tijd wordt veel stof geleerd, dus is deze stof relatief makkelijk te leren of het kost veel moeite om te leren.
Als een Samsung tablet een steile leercurve heeft, weet ik nog steeds niet of ik het werken er mee snel onder de knie krijg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten