dinsdag 28 februari 2012

E-nummers

Ooit werd ik keihard door twee collega's uitgelachen.
Ik vertelde dat ik serieus productinformatie op etiketten van mijn boodschappen lees, voornamelijk om te zien hoeveel E-nummers er in een product zijn gestopt. En dat ik zo fanatiek (ik noem mezelf liever consequent) was, dat ik sneller een duurder product met minder E-nummers koop dan een goedkoper product met heel veel van die krengen.

Ze moesten enorm lachen en verklaarden me voor gek. Ik was boos op ze.
Boos omdat ze me uitlachten, maar ook omdat ze zo stom bleven door niet net als ik kritischer te kijken naar de wanproducten die de voedingsindustrie ons door de strot probeert te duwen.
Boos worden omdat iemand iets niet van me aanneemt of er niets mee doet is een makke van me. Maar dat is een heel ander verhaal.

Van Foodwatch kreeg ik onderstaande tekst via een e-mail. Doe uw voordeel er mee.
Anders word ik boos.

Toevoegingen aan ons eten, waaronder E-nummers, roepen nog altijd veel vragen op bij consumenten. Op 20 februari was foodwatch te zien in een aflevering van RADAR van de TROS om hierover te praten.

In Europa zijn ruim 360 goedgekeurde additieven. Deze bestaan onder andere uit conserveringsmiddelen, glansmiddelen, kleurstoffen en smaakversterkers. E-nummers hebben in de loop der jaren een negatief imago gekregen, voornamelijk door het feit dat er een aantal controversiële varianten in de reeks zijn opgenomen. Te denken valt aan Aspartaam (E951), MSG (E621) en de Azo-kleurstoffen. Er zijn echter ook E-nummers waar helemaal niets mis mee is, zoals E162, een kleurstof gewonnen uit bieten of E300, Vitamine C.

Wilt u ook weten welke E-nummers controversieel zijn en waarom? foodwatch wil hier op korte termijn op een transparante manier informatie over publiceren. Help ons hierbij en word nu foodwatch donateur!

Vaak worden E-nummers door de industrie toegevoegd om de winstmarges te vergroten. Een product blijft langer houdbaar, ziet er beter uit en kwalitatief lage ingrediënten kunnen gemakkelijk worden verhuld. foodwatch constateert dan ook dat de kwaliteit van ons voedsel aan de hand van dergelijke toevoegingen wordt uitgehold. Denk bijvoorbeeld aan kant- en klare sandwiches, zoals de Bruine Sandwich Bacon Ei (met wel 19 E-nummers erin), van Johma, of de Guacamole Dip van Casa Fiesta (10 E-nummers). Beide zijn producten die in het verleden al door foodwatch onder de loep zijn genomen.

Helaas verschilt de manier waarop E-nummers op de verpakking worden vermeldt nogal eens. Neem bijvoorbeeld E300. Dit E-nummer mag in de ingrediëntenlijst vermeld staan als E300, als ascorbinezuur of als vitamine C. Dit werkt verwarrend voor consumenten. Mocht u E-nummers willen vermijden moet u bovendien dus niet alleen opletten of er geen E-nummers op de ingrediëntenlijst staan, maar ook nog eens alle verschillende namen uit uw hoofd leren. Bijna een onmogelijke opgave.

Daarnaast hebben sommige E-nummers een dubbelfunctie. Sommige vitamines geven een product een gezond imago, terwijl ze eigenlijk zijn toegevoegd om een product langer houdbaar te maken. In het product Hero Fruit&CO zit bijvoorbeeld E160a, vitamine A, tevens zorgt dit voor een mooi oranje kleurtje van het drankje. De consument wordt hier niets wijzer van en het levert dan ook vooral een voordeel op voor de producent.

2 opmerkingen:

  1. boekje met alle e-nummers: http://www.bouillonmagazine.nl/estoffen.php

    applicatie voor iPhone en iPad: http://www.bouillonmagazine.nl/iphone-app/

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als het maar schuift, dan is alles geoorloofd. Het is gewoon ronduit een gigantische schande dat het niet verplicht is om in gewone mensentaal op het etiket dit te vermelden. Net zoals dat 'kies bewust' logo. Dat is dus een grote wassen neus. En de meeste mensen maar denken dat ze het meest gezonde product kiezen. Ter bescherming voor hun kinderen en zichzelf. Maar het stelt niets voor. Dat krijg je wanneer de kapitalisten aan de macht zijn, de laatste decennia. Zelfs de PvdA heeft eraan verdiend. Anders hadden ze toch wel al iets hier tegen kunnen doen?

    BeantwoordenVerwijderen